Jógaóráim

Szerdán 9:30-11 Dinamikus Jóga az Asram Jógaközpontban (angol nyelven)
Pénteken 9-10:30 Dinamikus Jóga az Asram Jógaközpontban

2008. október 27., hétfő

Háromfázisú légzés

Az otthoni gyakorlás egyik kezdő lépése a jógalégzés elsajátítása. Ebből a leírásból megtanulhatod a jóga alaplégzését. Az ászanák gyakorlása közben végig arra törekedj, hogy megtartsd a teljes jógalégzést.

A dirga pránajáma, másnéven háromfázisú légzés, a felsőtest három különböző részének aktív igénybevételét jelenti. Ezek: az alhas (a köldök alatti terület), a mellkas alsó része és a szegycsont környéke.

1. A légzés kezdetekor (első fázis) behajlított térddel, talpra húzott lábbal feküdj a földre, a kezedet nyugtasd a hasadon. Lassan lélegezz a hasadba, a kezeddel érezd a légzést.
2. A második fázisban lélegezz a tüdő középső részébe. Helyezd a kezed a bordáira, hogy érezd ahogy emelkednek és süllyednek.
3. A harmadik fázisban engedd a levegőt a tüdő legfelső részébe, mintha a torkodba lélegeznél. Helyezd a kezed a kulcscsontra, hogy érezd ahogy a levegő végighalad ezen a területen.

Ismételd meg a három légzést összekötve. Először a hasba lélegezz, onnan a tüdő középső részébe, végül megtöltve a mellkas felső részét is.

Eleinte úgy érdemes gyakorolni, hogy a három fázist szétválasztjuk és a kezünkkel ellenőrizzük mindegyik szakaszt. Amikor már mindegyik fázist megéreztük külön-külön, akkor a kéz segítsége nélkül gyakorolhatunk tovább. Végül ellazíthatjuk a pránajámát, gyengéden lélegezve a három területre. A légzés ilyenkor hullámzásként halad végig a törzsön le és fel.

Nincsenek megjegyzések: